Amit a mágnesekről tudni érdemes!

Amit a mágnesekről tudni érdemes:

 

 

A legfontosabb tudnivalók a neodym mágnesekről:

 

Ha nincs is sok ideje, ezt a pár mondatot feltétlen olvassa el, kérem!

 

A mágnes NEM GYEREKJÁTÉK!

 

Soha ne adjon gyermekek kezébe Neodym mágneseket!!!

Kisebb gyermekek a mágneseket lenyelhetik. Extrém esetben, több darab mágnes, vagy mágnes és fémtárgy lenyelése esetén, azok a bélrendszerben különböző helyen haladva a bélfalon keresztül összetapadhatnak, amely azután csak műtéti úton távolítható el. Akár halált is okozhat.

 

A mágnesek eltörhetnek!

Minél erősebb egy mágnes és minél vékonyabb a kialakítása annál valószínűbb, hogy kontrollálatlan összecsapódás esetén eltörik, vagy szilánkok pattanhatnak le róla.

Ezért mágnesekkel történő munka esetén, ajánljuk munkakesztyű és védőszemüveg használatát! Nagyobb mágnesek (10-15kg. -nál nagyobb tapadóerejű) esetén kötelező a használatuk.

Ellenkező esetben, súlyos sérüléseket (vérhólyag, zúzódás, csonttörés) szenvedhet.

 

A mágnesek csak korlátozottan viselik el a magas hőmérsékletet. Alapból a Neodym mágnesek 80°C hőmérsékletig használhatóak. Léteznek nagyobb hőtűrésű mágnesek is, M – H – SH – UH – EH  jelzésekkel. Ami hőmérsékletileg a következőket jelzi: 100°C120°C150°C180°C200°C.

 

A mágnesek ereje nagyban függ az ellendarab vastagságától és felületétől is. Célszerű vastag, lehetőleg lágyvas tartalmú ellendarabot választani, ha a mágnes maximális erejét ki akarjuk használni. Azt is vegyük figyelembe, hogy az elérhető maximális súlyok tengelyesen értendők.

 

(tehát, vegyünk egy példát: Egy mágnes ami akár 10 kg. is elbír, ha mennyezetre akasztjuk fel, a falon lehet, hogy már csak 2-2,5 Kg. fog megtartani. Ugyanis lecsúszik a felületről, mivel a terhelés nem tengelyesen, hanem derékszögben éri. Azonban, ha ezt a tárgyat mechanikusan rögzítettük a lecsúszás ellen, akkor már ugyanez a mágnes 10 Kg. erővel fogja tartani a tárgyat a kibillenés ellen.)

 

Továbbá fontos az is, hogy a mágnes teljes felületen tudjon felfeküdni az ellendarabra. Egyenetlen vagy íves felület ( pl. egy cső) nagyban rontja a mágnes erejét, használhatóságát. Ilyen esetekben célszerű jelentősen túlméretezni a mágneseket. A legjobb egy-egy project megkezdése, anyagok megrendelése előtt próba darabon kísérleteket végezni.

 

 

 

Mire ügyeljünk a mágnesek kezelésénél?

 

A legfontosabb dolog, hogy kerüljük el 2 mágnes, vagy 1 mágnes és egy fém tárgy kontrollálatlan összecsapódását.

A mágnes eltörhet, a kezünk megsérülhet!

A mágneseket mindig könnyebb letolni egymásról vagy egy fém lapról, mint széthúzni őket. Ez az erő a mágnes nagyságtól függően 4-10 X kisebb mint az, amely összetartja őket.

Soha ne tartsunk magunknál 1-nél több mágnest. Ha egy új mágnest veszünk kézbe, az előzőt helyezzük biztonságba egy fém lapra.

Ne használjuk őket nedves környezetben, vagy válasszunk speciális bevonattal készülteket.

 

 

Mitől óvjuk a mágneseket?

 

Óvjuk őket a hőtől. Általánosan elmondható, hogy max. 80°C nál nagyobb hő ne érje őket.

 

Mit óvjunk a mágnesektől?

Minden mágneses alapon működő adathordozót: pl. Magnó kazetták, Videó kazetták, Floppyk, Mágnes vagy hitelkártyák, beléptető rendszerek kártyái.

CRT.- monitorok, hagyományos képcsöves TV-k.

Mágneses elven működő, vagy mágnest tartalmazó berendezések mint: Fogyasztásmérők, (Víz-Gáz-Villany) iránytű, fényképezőgépek, tachográf.

Bár kisebb az esély a meghibásodásukra, inkább tartsuk távol a nagyobb neodym mágneseket elektronikai eszközöktől: Számítógépek, wincseszterek, telefonok, navigáció, Pda, Pna, Laptop, Stb. Adathordozók, mint Pen drive, memóriakártyák, MP3 lejátszók, CD lejátszók, stb.

 

Továbbá óvjuk a szívritmus szabályzóval és az automatikus inzulin adagolókkal élőket a mágnesektől.

Gyengébb mágnesekre, mint pl. ferrit mágnesek, AlNiCo, SmCo, és rugalmas mágnesfóliákra vagy szalagokra is hatással van a Neodym mágnes. Akár tönkre is teheti azokat, így tartsuk távol őket tőlük.

 

Veszélyek?

 

Milyen súlyt képesek a mágnesek megtartani?

 

Mágnesek megmunkálása:

 

Alapvetően elmondható, hogy a neodym mágneseket kész állapotban megmunkálni nem lehet, illetve nem célszerű. Ha mégis szükség lenne a megmunkálásra, az a következőképen végezhető el. Gyémánt megmunkáló szerszámmal, állandó hűtés mellett, vagy víz alatt.

 

A mágnes nem melegedhet fel, 80°C fölé, mert eltörhet valamint lemágneseződhet. Nem elhanyagolható az sem, hogy a mágnes pora gyúlékony, valamint enyhén mérgező.

Továbbá vegyük figyelembe, hogy megmunkálás esetén, a bevonat sérülése miatt a mágnes fokozottan ki van téve a korrózió veszélyének, ami jelentősen befolyásolja a mágnes használatát, élettartamát.

 

Mágnesek bevonata:

 

Általában: Nikkel, de vannak nemesfémmel, arany, ezüst bevont termékek is, valamint Nikkel és Epoxy bevonatúak is.

 

Mire vannak hatással a mágnesek?

 

A szervezetünkre minden bizonnyal, hiszen nem véletlen használja az alternatív orvostudomány a mágnes terápiát. Pl. fájdalomcsillapításra, vitalitás megőrzésére, csonttöréseknél a gyógyulás serkentésére.

 

Az állandó mágnesek élettanilag kedvezőtlen hatásairól még egyetlen tudományos kutatás sem tudott beszámolni.

(nem összekeverendő az elektromos mágneses terekkel, elektroszmoggal, aminek élettani hatása igazoltan kedvezőtlen)

 

Azonban azt figyelembe kell venni, hogy a mágnesek eszközeinkre hatással vannak. Így, pl. akik szívritmus szabályzóval élnek, vagy beépített inzulinadagolójuk van, kerüljék el a neodym mágneseket, számukra ez nagy kockázatot jelent!

 

 

 

Hogyan tároljuk a mágneseket?

 

Mágnesek tárolására a leginkább alkalmas felületek a vas tartalmú lemezek, zártszelvények, stb. így könnyen meg tudjuk akadályozni, hogy a mágnesek kontrollálatlanul összecsapódva megsérüljenek, eltörjenek, vagy megsebesítsenek bennünket.

Ha lehet, csomagoljuk be őket, hogy a környezeti vasport ne szedjék össze.

 

A neodym mágnesek általában nikkel bevonattal rendelkeznek. A bevonat célja nem csak esztétikai, hanem a nedvesség távoltartása is. A neodym erősen korrodálódó anyag. Így a mágneseket ne használjuk vízben vagy nedves környezetben. Ha mégis ilyen környezetbe szánjuk őket, akkor szükség van további bevonatok felvitelére, mint pl. műgyanta, folyékony gumi, stb.

 

Célszerű a mágneseket árnyékolva, vagy több mágnes esetén pólusokkal összeforgatva egymást lezáróan elrendezni, csomagolni, szállítani.

A mágnesek hatását a megfelelően összeállított elrendezéssel, a dobozok lágyvasas árnyékolásával, illetve kisebb tételek szállítása esetén a túldimenzionált csomagoló kartonok felhasználásával lehet.

 

A légi szállításra még szigorúbb szabályozás vonatkozik, a csomagok átvétele előtt ellenőrzik a mágnesek megfelelő árnyékolását is.

 

Élettani hatások / gyógyászat

 

Fogyasztáscsökkentés / Vízkőtelenítés

 

További felhasználási területek: 

 

  • Merevlemezek fej pozicionálás
  • Mágneses érzékelők, mint Reed relé, hall szenzor vezérlése
  • Mágneses rezonancia képalkotás (MRI)
  • Mágneses hangszedők (pl. gitár)
  • Hangszerek billentyű kapcsolói
  • High-end hangszórók és fejhallgatók
  • Mágneses csapágyak és kuplungok
  • Gyógyászati alkalmazások, fájdalomcsökkentés, mágneses ékszerek
  • Szél és vízturbinák generátorai, mágnes generátorok
  • Profi fék rendszerek
  • Állandó mágneses emelők, Fémszedők, Anyagrögzítő prizmák, Emelők
  • Levitáció (lebegtetés) Mágnes csapágy
  • Kísérletezés, Oktatás, Iskolák, Patkó mágnesek
  • Biztonsági kapcsolók
  • Modellek elemeinek összerögzítése (Repülőgép)
  • Vasút modellekben szakaszalók, lámpák, sorompók, stb. működtetése
  • Motoros tanktáska rögzítés
  • Mágneszárak
  • Tábla mágnesek, hűtő mágnesek
  • Speciális rejtett zárak
  • Indítás gátlók
  • Csavarhúzók fel és lemágnesezése
  • Mágneses játékok
  • Kiállítás építés (Elemek rögzítése)
  • Autó dekoráció
  • Elemek rögzítése a hegesztés idejére (speciális kialakítású mágnese vinkli)
  • Kézvédők, szeg, csavar és tűtartók
  • Fém hulladék összeszedése vagy válogatása nagy felületről
  • Könyvek, dobozok, mappák, zárjaként
  • Szerelő dobozok rögzítése, minden olyan helyen ahol az elemek furását ragasztását el kellkerülni. (Pl. Vezérlések pénzjegy automatában, áthelyezető antennák és elektronikái.
  • Gyorsan rögzítendő dobozok, pl. nyomkövetők, GPS antennák, WIFI, stb.
  • Állandó mágneses motorok, mágnes motorok, szervomotorok, emelő és kompresszor motorok, szinkron motorok, elektromos szervokormány
  • Hibrid és elektromos gépjárművek
  • És utoljára, de nem utolsósorban a mágneses rögzítés számtalan formája. Csak néhányalkalmazás: Csavarbehajtó BIT rögzítés, szerszámok- gépek-műszerek rögzítése az állványon, Mágnes táblák, hűtő mágnesek, biztonsági zárak, képek- fotók-rajzok rögzítése, POT mágnesek, ajtók, ablakok, súlyos tárgyak biztonságos rögzítésére. Kés és szerszámtartók. Reklámtáblák, Fényhidak, Tájékoztató táblák elhelyezése személygépkocsik tetején.
  • Szinte nincs is olyan tárgy, amely valami módon ne lenne rögzíthető neodym mágnessegítségével.

 

Webáruház készítés