I. Nyuszika, te nem is figyelsz!

Te nyuszika, te nem is figyelsz…

 

 

Egyszer egy szép napon Nyuszika elindult, hogy meglátogassa barátját, Mackó komát.

 

Nyuszika alig, hogy belépett Mackó koma ajtaján, barátja az üdvözlését meg sem várva, rögtön elkezdte mesélni a legújabb kalandját.

- Képzeld el Mackó a mai napon nagy fába vágtam a fejszémet, nyitottam egy üzletet az erdő szélén.

- Na komám - vágja rá Mackó - most már lesz hol nyugodtan iszogatnunk, ebben az erdőben úgysem volt eddig egy tisztességes kocsma.

- Kooocsma? De Mackó én nem kocsmát nyitottam!

- Nem? -kérdezte Mackó elálmélkodva.

Akkor meg mit, netán teaházat? - mormogta, kissé méltatlankodva a Mackó.

- Nem, Mackó én egy mágnes boltot nyitottam.

- Hoooogy miiit!? - szörnyülködött a medve - mágnes micsodát?

- Mágnes boltot - vágta rá a nyuszi.

- Nyuszika te meghibbantál, vagy lehet, hogy túl sokat ittál abból a kis bodzapálinkából, amit a legutóbb főztünk. Te nyuszika erre a gatyád is rámegy, a világon senkinek sincs szüksége a mágneseidre ebben az erdőben… Tudod mit nyuszika, hagyjuk ezt a baromságot, inkább elmesélem neked a mai napomat.

 

Haj, te Nyuszika, haj te nyuszika, tudnád micsoda napon volt ma…

 

Nyuszika kicsit szomorú volt hogy nem mesélhetett a mágneseiről barátjának, de hát nem akart idegesítő lenni, így hát a tenyerére helyezte az állát, és unott pofával hallgatta, és csak hallgatta a Mackó történetét.

 

- Szóval nyuszika képzeld el, ma reggel azzal indult a napom, hogy kizártam magam a barlangomból, csengetett a postás, én nagy sebbel, lobbal szaladtam ki barlangból, de közben elfelejtettem, hogy nyitva az ablak is, s ahogy kiléptem az ajtón, már csapódott is az ajtó mögöttem. A kulcs belül himbálódzott a zárban. Az ablakon meg persze rács volt.

Vagy 2 órát vártam a szerelőre.

El nem tudod képzelni milyen ideges lettem, hogyan fogok én ebédet főzni az én kis lurkómnak, mire hazajön az iskolából?

No ezzel még nincs vége a kalandomnak, délután, amikor a vízórás csengetett, már figyelmesebb voltam, kitámasztottam az ajtót a kis sámlival, meg a kulcsot is vittem magammal. Persze, mint említettem, ez nem az én napom, most meg a kulcsom esett bele az aknába. Hát mit ne mondjak, vagy ½ órámba került, míg nagy nehezen kihalásztam egy görbe drót segítségével az akna aljáról.

Na erre megyek vissza a barlangomba és látom, szanaszét hevernek a leveleim meg a sárga csekkjeim a földön, mert az ajtó ugyan nyitva maradt, de délutáni ½ órás szellőztetés szép ki pusztítást végzett a Tacepao-n… Levelek, fényképek, sárgacsekk-ek hevertek szanaszét mindenütt!

Épp, hogy összeszedtem a papírokat, amikor a gyerek állított be az iskolából, azzal a hírrel, hogy a fizika tanára bevágott neki egy 1-est mert nem készítette el a mai házi feladatot.

 

S, itt hirtelen megállt a Mackó a mesélésben és a még most is unott pofával az asztalnál ülő nyuszihoz fordult.

 

- Te nyuszika, te nem is figyelsz… Téged nem is érdekel, amit én mondok… Szép kis barát vagy te… Én beszélhetek neked.

- De igen is figyelek… halottam minden szót - továbbra is csak bizonygatta a nyuszi, hogy mindent hallott.

- Na jól van, akkor mond el mit meséltem neked!

 

Ezzel a Nyuszi neki fogott a mesének.

 

Szóval reggel, én Mackó - mondta a Nyuszi - amikor kinyitottam az ajtót, arra lettem figyelmes milyen nagy huzat van, de egy cseppet sem féltem attól, hogy a szél becsaphatja az ajtót, mert éppen tegnap szereltem fel azt a kis POT mágnest az ajtó mögé, amit a Nyuszi barátomtól kaptam, és azzal biztonságosan rögzíthetem az ajtót. Később aztán adódott egy kis probléma, mert amikor a vízóra leolvasó mosómacit beengedtem, valahogyan a kulcs belepottyant a vízóra aknába. De ne hívjanak mackónak, ha nem oldom meg mindjárt ezt is. Egy pillanatra se jöttem zavarba, éppen a zsebemben volt az a kis gyűrű mágnes, amit a legutóbb hagytál itt nálam. Mindössze egy méter hosszú madzagra volt szükségem, nem telt bele 5 percbe és már újra a mézes teámat szürcsölgettem.

Ahogy aztán belépett a bocsom az ajtón, észrevettem milyen nagy a szél még mindig odakint. A leveleket csak úgy tépkedte a szél a mágnes falon, nagyon hálás voltam neked, hogy egy hete, már annak, hogy lecseréltük a régi parafatáblámat. Azon tűnődtem, hogy most milyen mérges lennék, ha az egész barlang sárga csekkel lenne tele.

Még végig se gondolhattam ezt a szörnyűséget, a bocsom kezdett mondókájába, hogy képzeljem el, annak ellenére, hogy nem készítette el a fizika házit, mégis 5-öst kapott. Ugyanis megmutatott a tanárnak egy trükköt, hogy hogyan lehet egy neodym mágnesből és még további 3 apró alkatrészből motort építeni 15 másodperc alatt.

 

Na már most Mackó se bírta idegekkel, meg egy kicsit szégyellte is magát a történtek miatt. De hogy az idegességét leplezze, így szolt a nyuszihoz:

- Mond csak nyuszi, mit is mondtál milyen boltot, nyitottál az erdő szélén?

 

Ha érdekel a történet folytatása, iratkozz fel, kérlek a hírlevelünkre a www.szupermagnes.hu oldalon.

 

 

 

Ha érdekel, milyen mágneseket használt volna a nyuszika, kattints a következő linkekre:

 

Ha szerinted a mackónak nagy, nehéz ajtaja van, akkor a következő POT mágnes használta volna:

POT-1

 

Ha szerinted a mackónak kicsi, könnyű ajtaja van, akkor ezt a POT mágnest használta volna:

POT-2

 

 

Ha kicsi volt a Mackó kulcs csomója:

Gyűrű-1

 

 

Ha nagy, nehéz kulcs csomója volt:

Gyűrű-2

 

A maci képzeletbeli mágnes-fala

Mágnesezhető léc

 

Mágnes motor szett

Fizikából egy 5-öst

 

 

Szóval, ha érdekel a történet folytatása, iratkozz fel kérlek a hírlevelünkre a www.szupermagnes.hu oldalon.

 

 

Üdvözlettel. Szabó Miklós

SZUPERMAGNES.HU

 

Webáruház készítés